Thailand
De reis is begonnen! Inmiddels zitten wij al een aantal dagen in Bangkok en we hebben het goed naar de zin. De eerste dagen waren we druk met wennen en bijslapen, maar nu hebben we toch al heel wat van de stad kunen zien.
Bangkok heeft 10 miljoen inwoners en veel skyscrapers, maar doet toch niet zo massaal aan. Onze wijk is net een camping. Iedereen is op straat, of aan het werk (men houdt zich hier veel bezig met handel in auto onderdelen, zie foto), of aan het eten. Het thaise eten is heerlijk. Echt arm lijkt Bangkok niet. De mensen rijden in auto’s zo chique zoals je ze in Nederland maar zelden ziet. Zwervers of bedelende mensen zien we hier ook niet veel. En het is schoon. De straten worden overal elke avond door de mensen zelf schoon geveegd. Het is al met al een heel toegankelijke stad.
Het belangrijkste wat opvalt in Bangkok is de religie. Overal zie je beelden van boeddah en afbeeldingen van de koning. Ja, want de koning is hier onderdeel van het geloof. Dat hebben we geleerd van onze gidsen tijdens een über toeristische maar daarom niet minder leuke fietstocht door de stad. De koning belichaamt god die vanuit de hemel terug gekomen is op de aarde. De koning wordt hier dan ook als een afgod vereerd. Rama IX is al meer dan 60 jaar koning van Thailand en zijn gezicht zie je op iedere straathoek en in ieder kraampje of stalletje. De naam Rama betekent God. Alles wat met de koning te maken heeft krijgt een zeer zware lading mee. Het verhaal gaat zelf dat je in de gevangenis kunt belanden als je een bankbiljet dat over straat waait met je voet tot stilstand brengt. Dat is not-done hier omdat de koning staat afgebeeld op het biljet. Of het werkelijk zo’n vaart zal lopen gaan we maar niet in de praktijk uittesten. Mocht de koning ooit aftreden dan zal het hele land in diepe rouw zijn. De vraag of de kroonprins dan niet populair is bleek veel te brutaal. Meningen over het koningshuis mogen hier niet worden uitgesproken. Feit is dat alles wat met de koning te maken heeft hier nogal gevoelig ligt.
Bangkok heeft ontzettend veel boeddhistische tempels. In elke wijk zie je wel een paar. Daarnaast hebben alle huizen ook nog een klein tempeltje voor de deur staan. Deze dienen om de goede geesten een onderdak te geven en het huis te beschermen. Naast het boedisme zijn hier ook veel hindoestaanse dingen te zien. Het boeddhisme en het hindoeïsme lijken hier nauw met elkaar verbonden. We hebben de tempel “Wat Arun” bezocht. Deze tempel symboliseert de hindoeïstische berg Mahameru, een plek waar de goden wonen. Het is een prachtig bouwwerk met heel veel beelden van mozaïek .Wat Arun is echt een oase van rust in de hectische stad. Een heerlijke plek om het heetst van de dag lekker in de schaduw te overbruggen.
We komen er achter dat we toch wel erg weinig weten van het boeddhisme en hindoeïsme. Hoe die twee levensbeschouwingen met elkaar verbonden zijn is ons vooralsnog niet helemaal duidelijk. Ook is het ons niet duidelijk wat de Thai er zelf voor draai aan hebben gegeven. Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat boeddhisten over de hele wereld de koning van Thailand als een god zullen zien. Het doet ons een beetje denken aan ons vorige bezoek aan de Filipijnen. Ook daar zijn ze zeer streng gelovig, maar dan katholiek en hebben ze ook heel erg veel zelf bedachte bijgeloven. Over behekste eilanden en dat soort dingen. Feit is dat het erg interessant is en dat het in het geval van Bangkok mooie plaatjes oplevert.
We hebben het Grand Royal Palace bezocht. Dit is dé toeristische trekpleister van de stad en niet voor niets. Zoveel pracht en praal hebben we nog nooit gezien. Bekijk de foto’s, ze spreken voor zich zelf.
Ondertussen hebben we een vliegticket van de Filippijnen naar Hongkong aangeschaft en ligt als het goed is het Filippijns visum voor ons klaar. Nog een paar dagen en we gaan onze reis vervolgen. Via Kuala Lumpur vliegen we dan met onze inmiddels rood verbrande knarretjes naar Cebu op de Visayas. Het onderzoek naar ecologische sanitatie kan dan beginnen. We hebben zin om aan de slag te gaan!
Lees meer...