donderdag 4 maart 2010

Let’s talk about shit
Op het platteland van Negros leeft men van de landbouw; suiker, rijst en maïs. De meeste mensen hebben geen wc op hun erf, ze doen hun behoeftes gewoon ergens buiten. Dit leidt tot grondwaterverontreiniging, drinkwaterverontreiniging en zo ook tot ziektes. De Duitse ontwikkelingsorganisatie GTZ heeft een droog toilet ontworpen dat geen spoelwater nodig heeft en dat de mensen zelfs mest oplevert dat ze kunnen gebruiken op hun land.

Vandaag zijn we meegeweest met het monitoren van deze ‘Ecosan’ toiletten. Het systeem is heel simpel. Het toilet is gebouwd op een verhoging. Onder het toilet bevindt zich een opslagruimte waarin urine en poep in aparte containers opgeslagen worden.De urine kan gemengd worden met water en direct gebruikt worden als mest. De poep wordt (na ieder toiletbezoek) bedekt met as om stank te voorkomen. Nadat het een jaar heeft liggen uitdrogen heb je goede mest.


Misschien klinkt het heel vies, maar wij zijn heel enthousiast over het systeem. Ten eerste hebben mensen voor het eerst een toilet tot hun beschikking. Ten tweede gebruikt het systeem geen water voor doorspoelen (in tegenstelling tot de 40L drinkwater die wij per persoon per dag door de wc spoelen). Ten derde worden alle gevaarlijke stoffen uit de ontlasting automatisch verwijderd en alle waardevolle voedingsstoffen hergebruikt. Ook stinkt het systeem niet en we hebben nog nooit bloemen zo mooi zien bloeien als in de buurt van deze toiletten!

Het lijkt dus allemaal geweldig. De komende weken gaan we eens kijken of er toch nadelen aan dit systeem zitten en wat de gebruikers er zelf van vinden. Maar nu gaan we eerst snorkelen!

1 opmerking:

Ellen zei

Lang leve de Duitsers! Wát een goede mensen zijn dat! Die bouwen toiletten in de Philipeinen... Wie had dat gedacht?

Ok. Euh. Tot zover mijn lofzang op onze Germanische roots.
Klingt interessant en vooral heel nuttig. Ik ben benieuwd wat jullie gaan uitvinden daar!

Een reactie posten

 
Copyright 2009 Maria en Jelte.... Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator