zaterdag 17 juli 2010

Van Hongkong naar Ulan baator

vanuit een zonnig Mongolië bij deze een update van onze avonturen :D We zijn weer buiten de invloedssfeer van de Chinese regering dus kunnen we weer op ons blog. Deze keer weer een fotoserie. Kijk en huiver:

Ons laatste vliegtuig bracht ons van het crappy Manila naar het superdeluxe Hongkong. Hongkong is een prachtige compacte stad met 7 miljoen mensen. Je zult het haast niet geloven maar 80% van Hongkong bestaat uit natuur! En overal mooie parken en zelfs dierentuinen. Op de volgende foto zie je de skyline van Hongkong.


Vanuit Hongkong reisden we soepeltjes China in, waar ons een paar tegenvallers stonden te wachten. Onze geplande fietsvakantie werd vroegtijdig gestaakt door een onverwacht snelle aftakeling van de fietsen. Een andere tegenvaller was het eten, op onderstaande foto ons eerste maaltje in China!


Per trein en bus zijn we langzaam China doorgereisd, onderweg werden we uitgebreid aangegaapt en gefotografeerd door de Chinezen. Chinezen zijn vies, ze roggelen, neuspeuteren en spugen er op los, ook rotzooi wordt overal maar neergegooid. Dat was wel even wennen. Toch hebben we onderweg veel prachtige plekken gevonden!
Op onderstaande foto’s zie je de Li River bij Yangshuo, de rijstterrassen van Longsheng, de langste kabelbaan ter wereld in Zhangjiajie en de rotsen in Wulingyuan.





Een ander hoogtepuntje was de Chinese muur. We besloten om op eigen houtje op zoek te gaan naar een verlaten stukje muur en dat is gelukt!


Vanuit China reisden we met regionale bussen Mongolië in, waar het wijdse landschap ons tegemoet kwam. Wat veel ruimte voor zo weinig mensen! Mongolië is een reusachtig land met 2.5 miljoen mensen en 16 miljoen paarden! Omdat Mongolië geen wegen en openbaar vervoer heeft, is het moeilijk om in je ééntje rond te reizen. Daarom huurden wij voor 2 weken een russische jeep met Mongoolse chauffeur. Samen met 3 andere reizigers hebben we de Gobi woestijn en de graslanden in het westen van Mongolië bezocht. Elke nacht sliepen we bij een nomadenfamilie in een yurt (witte ronde tent). We aten met de nomadenfamilie en leefden net als hen in de natuur, zonder douche en toilet. In het begin voelde het wat vies, maar na een paar dagen waren we er al aan gewend. Het is heel interessant hoe nomaden alles gebruiken wat de natuur te bieden heeft. Voor ons was het een prachtige ervaring. We vragen ons alleen af hoe aangenaam het leven in de winter is, als de temperatuur in Mongolië daalt tot -40 graden.

De volgende foto’s geven een indruk van de Gobi woestijn en de graslanden.

Hier zie je jelte voor de ger of yurt waar we in sliepen de eerste nacht van de tour. Als je goed kijkt zie je ook de gastvrouw.













Op dit moment zitten we in Ulan Baator de laatste dingetjes te regelen voor onze terugreis. Op 20 juli vertrekt de trein naar Moskou, waar wij dan op 24 juli aan komen en bij (alombekend) Anastasia gaan logeren :D Tot zover het verhaal. Voor jullie een hele fijne zomervakantie gewenst en over een paar weken weer tot ziens!

groetjes jelte en maria

6 opmerkingen:

Timon zei

Hey die Jaria en Melte,

Ik ga gewoon een verhaaltje terugtikken, want er zijn nog helemaal niet zo heel veel reacties dus dan mag ik wel wat meer ruimte. Laatst fietste ik met Willem door het supergrote Nederland heen en toen hebben allemaal hele wijze dingen bedacht tijdens het fietsen. Willem zal zo wat grote wijsheden hieronder zetten, die gaat ook nog reageren maar ik hou het voorlopig even bij iets anders: de foto van die tocht. Kun je bekijken op: http://tinyurl.com/3xepd65. Vraag natuurlijk is, waar bevindt deze held zich precies? Prijs wordt verzonnen en uitgereikt door Willem en wel te San Francisco, want daar woont hij als jullie terug zijn uit Verwegistan en Balkonië. Alles goed met mij trouwens, nu nog achter het laptopje, maar straks naar Nijmegen even wat 4daagse opsnuiven, maar ik hou het verder maar even kort. Nou, doe-hoeg, Timon

Willem zei

Ha Mariaenjelte!

Mooie verhalen, prachtige foto's...wat een fantastische reis! Een van de mooiste dingen van reizen in verre landen is dat je zoveel over het leven leert. Maar zoals Timon al zei hebben wij gemerkt dat je ook betrekkelijk dicht bij huis veel wijsheid kunt vergaren. Op een fietstocht door de lage landen is bijvoorbeeld genoeg inspiratie op te doen voor een binnenkort nog uit te geven boek vol tips die te weinig gegeven worden. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten:

1. Je moet niet verkeerd rijden
2. Je moet het goed doen
3. Je moet niet te snel oordelen
4. Je moet ook niet te langzaam oordelen
5. Het gaat niet altijd zoals je verwacht

Na al deze inzichten vergaard te hebben op een reis van slechts één dag realiseerden we ons dat jullie als moderne nomaden ons zoveel meer zouden moeten kunnen leren. Kunnen jullie ons lijstje aanvullen met de 5 mooiste wijsheden die jullie nu al opgedaan hebben?

Tot slot geef ik nog een hint over de prijsvraag, en wel deze: In het gezichtsveld van de fietser stond kort daarop een andere fietser niet ver van hem vandaan. De locatie van deze kampioen is te zien op de volgende foto: http://tinyurl.com/34z3qa2. Over de uitslag kan overigens niet worden gecorrespondeerd.

Ik ga snel weer verder met de laatste voorbereidingen voor mijn eigen tocht op zoek naar de zin des levens. Nog een geweldige tijd gewenst in het vervolg van jullie weg!

Groetjes,
Willem

Anoniem zei

Beste Timon en Willem. De wijsheden zijn niet van de lucht. Reizen maakt een mens wijzer, zo zie je maar weer.

Op onze reis hebben we natuurlijk ook diverse wijsheden opgedaan die we graag met jullie en andere geïnteresseerden willen delen.
wijsheden van jelte en maria.

1. plas nooit in de wind
2. Denk niet alleen aan jezelf
3. diarree is heus niet leuk
4. beter een dikke mongool als een dunne chinees.
5. Van A naar B gaat van je hupsakee

Over de prijsvraag: we zijn er nog niet helemaal uit maar ons onderbuikgevoel zegt ons dat het niet ver van Baflo is.

Groet uit Ulaanbaatar

Timon zei

Dat zijn zeker geen platgetrapte platitudes, die waarachtige wijsheden van jullie uit het verre Oosten. Echt fijn dat jullie de ervaringskennis die jullie hebben gewonnen tijdens je reis met ons wilden delen. Maar goed. Mij zeggen die vijf wijsheden ook meer dan vijftig foto's, maar ja: wie ben ik om dat te zeggen? (denk ik ook na het lezen van jullie waarheid 2)? Ach ja... ik hoop maar dat jullie reis van Ulaanbaatar naar Moskou niet van je hupsakee gaat want dan geniet je er nauwelijks van, of sla ik de plank nu mis?

Jullie onderbuikgevoel over de prijsvraag doet mij trouwens vermoeden dat we met een bij punt 3. beschreven staat van gezondheid hebben te doen, want dat is dus niet goed, dat Baflo, helaas. Veel plezier met het treinen de komende dagen!

Groeten weer, Timon

Woutje zei

Hoi Maria en Jelte, mooie verhalen weer en hele gave foto's. Chinezen zijn vies, haha! Ik zie dat Jelte zn vlieger af en toe ook opgelaten heeft, mooi hoor!

Een beetje verlaat, maar: gefeliciteerd nog met je verjaardag Jelte!! Gevierd in Moskou dus? Dus Anastasia de hartelijke groeten van mij!!

Geniet nog van de laatste etappes en tot gauw!

Gr Wouter

Anoniem zei

Heey
mag ik vragen wat het vieste eten was?
Het moet voor school

gr.
Luana

Een reactie posten

 
Copyright 2009 Maria en Jelte.... Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator