donderdag 1 april 2010

Update 1 april.

Met ons gaat het goed! We hebben het veldwerk in Bayawan afgerond en zijn afgereisd naar Bohol. Bij deze een update van de laatste weken, vanuit een regenachtig Tagbilaran.

Het onderzoek.
Het onderzoek in Bayawan is goed verlopen. Na veel interviews en gesprekken met ecosantoilet-gebruikers, kunnen we stellen dat ecosan een goed sanitatie systeem is voor rurale gebieden waar water schaars is. Als het systeem geïntroduceerd wordt in een stedelijk gebied, of een gebied waar genoeg water is, gebruiken mensen het ecosan toilet niet meer. Dan geven ze de voorkeur aan een luxer systeem. Ook hebben we de werking van een biologische waterzuivering in Bayawan bestudeerd (helofytenfilter), dit systeem reinigt het afvalwater van 700 huishoudens, dat anders direct de zee in zou lopen. Waterzuivering is heel zeldzaam in de Filippijnen, slechts 1% van de 1500 steden hier heeft waterzuivering. Een biologische waterzuivering zou overal kunnen werken, het enige nadeel is dat het veel ruimte inneemt. En ook al is het een supergoedkoop systeem met weinig onderhoud en electriciteitsverbruik, het is nog altijd duurder dan de boel rechtstreeks in zee te lozen.

Camiguin
Vanuit Bayawan zijn we vertrokken naar Camiguin, dit is een klein eilandje met 8 vulkanen in het zuiden van de Filippijnen. Op de heenreis sprongen er regelmatig dolfijnen om de boot heen, heel mooi! (De terugreis was minder mooi, storm en de ferry had 9 uur vertraging, maar daar zullen we verder maar niet over uitwijden.)
Op Camiguin hebben we genoten van de watervallen, vulkanen en de hot springs. We hebben een bezoekje gebracht aan het vulkanisch instituut, dat alle rook en trillingen van de vulkanen nauwkeurig in de gaten houdt en registreert. Heel interessant om te zien hoe dat in de praktijk in zn werk gaat.
Ook hebben we een tijdje vertoefd in amusementshal ‘the lucky cockpit’. Hier worden elke zondagmiddag urenlang hanengevechten gehouden. Twee hanen krijgen mesjes aan de poten gebonden en worden opgehitst, zodat ze vechten en elkaar afmaken. Zo’n 200 mannen zetten dan geld in op de linker- of rechterhaan. De meeste gevechten zijn in 1 minuut al beslist, maar sommige gevechten duren wel tien minuten en doen wat denken aan dierenmishandeling. Na een half uurtje hebben we ‘the lucky cockpit’ dan ook maar weer verlaten.

Bohol
Op dit moment zijn we in Bohol, het eiland dat bekend staat om de ‘chocolate hills’. Gisteren zijn we op een huurbrommer door de stromende regen, over een bumpy road naar deze heuvels gereden. De heenreis ging nogal moeizaam, maar overal waar we voor de regen gingen schuilen, werden we als filmsterren onthaald en uitgebreid gefotografeerd. De chocolate hills zijn iets bijzonders, de foto's volgen nog.
Morgen vliegen we naar het noorden van de Filippijnen. In San Fernando City is dan het tweede sanitatie project dat we gaan bezoeken. Naast 200 ecosan toiletten hebben ze ook projecten op het gebied van afvalverwerking en recycling. We zullen zien!

Hartelijke groetjes vanuit de Filippijnen,
Jelte en Maria

1 opmerking:

Marieke zei

Hoi Maria en Jelte,
Het is ontzettend leuk om jullie beslommeringen bij te houden. Het ziet er naar uit dat jullie met een goed afstudeerproject bezig zijn! en daarnaast maken jullie vette dingen mee zeg... ben gelukkig niet jaloers aangelegd, anders was ik dat nu echt wel!!
5 V houdt jullie ook goed in de gaten. Groetjes, Marieke

Een reactie posten

 
Copyright 2009 Maria en Jelte.... Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator